Jens Jacobsen

Fritid - Cocktails

Amalienborg


2 cl gin
6 cl Dubonnet
3 cl tør, hvid vermouth

Røres med is i 20 sekunder og si over i et afkølet martiniglas.

Opskriften blev fundet i afdøde bartender Axel Sørensens lommebog i 1966, og er tydeligvis inspirationskilden til Diffords dronningehyldest Queen's Jubilee Martini

Aviation


4 cl gin
2 cl citron, friskpresset
1 cl Maraschinolikør
½ cl viollikør

Shake med is i 10 sekunder og si over i et afkølet martiniglas. Garner evt med et kirsebær.

Bijou


3 cl mørk vermouth
3 cl gin
3 cl chartreuse
1 citron

Mål gin, vermout og grøn chartreuse op i et røreglas. Tilsæt is og rør i cirka 20 sekunder. Si cocktailen ned i et martiniglas eller en champagne-coupe. Skær en citron eller appelsinskal og pres olien ud over cocktailens overflade. Dump citrusskallen i cocktailen.

Bloody Mary


1 spsk Worcestersauce
1 spsk friskpresset citron
1/2 tsk peber
1/4 tsk sellerisalt
4 stænk Tabasco
12-15 cl tomatjuice
6 cl vodka
kryddersalt

Rør det hele sammen i et glas hvor der eventuelt er kryddersalt på halvdelen af glassets kant. Tilsæt is og rør lidt mere. Mange pynter med en stilk selleri eller med et spyd med syltede løg, oliven, kapers eller hvad fantasien siger.

Bramble


Dick Bradsells ny-klassiker:

6 cl gin
4,5 cl friskpresset citron
1,5 cl sukkersirup
Hældes i et lavt glas med knust is, røres, mere knust is tilsættes og
3 cl Crème de Mûre
hældes over.

"Cocktailtimen"s udgave:

4 cl gin
3 cl citron, friskpresset
1,5 cl sukkersirup
1-2 cl brombærlikør

Alt undtagen brombærlikør shakes med is i 10-20 sekunder. Sies i et lavt glas fyldt med is. Fyldes med mere is. Brombærlikøren hældes over det hele. Pyntes evt med et brombær på en pind.
Kan også bare blandes direkte i glasset.

Brandy Crusta


6 cl cognac
1 tsk orangelikør
1 stænk Angosturabitter
1 tsk sukkersirup
1 citron

Gør et lille vinglas klar ved at gnide en citronbåd mod ydersiden af glasset og derefter rulle det i sukker. Shake derefter resten med is og si det ned i glasset. Fyld mere is i glasset. Skær en meget lang, bred skræl af en citron så den kan nå hele vejen rundt på indersiden af glassets top.

Brandy Flip


6 cl cognac
3 cl sukkersirup
1 æg

Shake det hele i 15 sekunder. Hæld isterninger i, shake videre 15 sekunder. Si op i glas på stilk. Drys med friskrevet muskatnød.

Clover Club


4,5 cl gin
2 cl citron, friskpresset
1,5 cl hindbærsaft
1 cl sukkersirup
1 æggehvide

Det hele hældes i en shaker. Shake hårdt i 30 sekunder med is, eller start med at shake 20 sekunder uden is og tilsæt derefter is de sidste 10 sekunder, hvor den shakes så hårdt som muligt. Si op i et cocktailglas eller champagnecoupe. Pynt evt med et drys frysetørret hindbær eller et friskt på pind.

Copenhagen (1930’er udgaven)


3 cl gin
3 cl mørk vermouth
3 cl Cherry Heering
1 stænk Angosturabitter
1 stænk citronsaft
1 stænk sukkersirup
1 appelsinskal

Det hele shakes med is i 10 sekunder og sies op i et cocktailglas på stilk. Skær en strimmel appelsinskal over glasset, kør strimlen rundt på kanten og dump den i cocktailen.
Opskriften her er den gamle fra 1930’erne, fundet i den københavnske bartender Axel Sørensens lommebog da han døde i 1966.

Corpse Reviver No.2


Lidt absint
2 cl gin
2 cl lys vermouth (Lillet)
2 cl appelsinlikør
2 cl citron, friskpresset

Skyl et koldt martiniglas med lidt absint. Shake alt med is i ca 10 sekunder. Si det ned i glasset og pynt med cocktailbær.

Cosmopolitan


Her er der mange varianter (og mange der kræver at være ophavsmanden til drikken). Se her og her.

Min foretrukne er Diffords (diffordsguide.com) udgave:

3 cl vodka
3 cl Cointreau
4,5 cl tranebærjuice
1,5 cl friskpresset lime

"Cocktailtimens" udgave:

4 cl vodka
3 cl tranebærjuice
1,5 cl appelsinlikør
1,5 cl lime, friskpresset
1 tsk citron, friskpresset (evt)

Mål alt op i en shaker. Shake med is og si cocktailen ned i et afkølet martiniglas.

Daiquiri


6 cl lys rom
2 cl lime, friskpresset
2 cl sukkersirup

Shakes med is i 15 sekunder og sies op i et glas på stilk. Pyntes med en limebåd på glassets kant.

Dark 'N' Stormy


5 cl mørk rom
2 cl lime, friskpresset
1 cl sukkersirup
2 stænk Angosturabitter
9 cl Ginger Beer

Shake rom, lime, sukkervand og Angostura med is. Fyld et Collins-glas med is og si drikken heri. Tilsæt Ginger Beer og rør forsigtigt.

Dry Martini


4 cl gin
1 cl lys vermouth
oliven eller citronskræl

Røres forsigtigt med is. Filtreres i Martiniglas. Garneres med oliven eller en strimmel citronskræl.

Espresso Martini


3 cl vodka
3 cl Kahlua
3 cl espresso

Det hele blandes i en shaker med masser af is. Rystes godt og sies i et martiniglas. Pyntes med 3 hele kaffebønner.

First Word


3,75 cl gin
2,25 cl Maraschino-likør
2,25 cl Noilly Pratt Vermut
2,25 cl friskpresset limesaft
1,5 cl Aperol Aperitivo

Shakes med is og sies i et afkølet coupe-glas. Pyntes med et Maraschino-kirsebær.

Gibson


6 cl gin
1 cl lys vermouth
1 stk syltet perleløg

Røres, ikke rystes, med is. Serveres i martiniglas.

Gin & Tonic


6 cl gin
12 cl tonicvand
1 limebåd

Fyld is i et pænt glas, store isterninger! Pres saft af en limebåd ud over isen. Tilsæt gin. Fyld op med tonicvand. Rør forsigtigt et par gange og pynt med en limebåd på kanten af glasset.

Gin Daisy


4 cl gin
1 cl friskpresset citron
10 cl tonic
2 cl Grenadine
Mynte

Det hele hældes i et glas med knust i. Pyntes med mynte.

Gin Fizz, enkel


5 cl gin
3 cl citron, friskpresset
2 cl sukkersirup
Danskvand

Gin, citronsaft og sukkersirup shakes kraftigt med is i 15-20 sekunder. Sies op i et højt glas fyldt med frisk is , og fyldes op med danskvand. Pynt med citronbåd og sugerør.

Gin Fizz,
Ramos


6 cl gin
1,5 cl citronsaft
1,5 cl limesaft
4 cl sukker-sirup
3 cl fløde
1 æggehvide
3 stænk orangeblomstvand
3 cl danskvand

Shake gin, sirup, fløde, lime og citronsaft, orangeblomstvand og æggehvide kraftigt i 30 sekunder. Kom derefter is i og shake i halvandet minut!
Hæld en sjat danskvand i bunden af et højt slankt glas (30cl) og si langsomt cocktailen ned oveni. Fyld op med danskvand til skummet er over kanten. .

Hanky Panky


3 cl gin
3 cl rød vermouth
1 tsk Fernet Branca
ubehandlet appelsin

Det hele shakes med is i 10 sekunder. Den lille teskefuld Fernet Branca kan ikke undværes!
Sies ned i et afkølet glas på fod og skær et stykke appelsinskal over glasset, vrid det og gnid skallen over glassets kant. Put skallen i glasset til sidst.

Harvey Wallbanger


5 cl vodka
3 cl Galliano
15 cl appelsin, friskpresset

Fyld is i et højt slankt glas, mål vodka og appelsinsaft i det, rør rundt og top op med Galliano. Serveres med sugerør.

Hurricane


10 cl gylden rom
5 cl citron, friskpresset
5 cl passionfrugtsirup

Det hele shakes med knust is i 10 sekunder. Alt inkl is hældes i et højt glas eller et hurricaneglas. Pynt med tingeltangel og et sugerør. .

Last Word


1,5 cl gin
1,5 cl lime, friskpresset
1,5 cl Chartreuse
1,5 cl Maraschinolikør

Det hele shakes med is i 10 sekunder. Sies op i et afkølet glas på fod.

Manhattan


6 cl bourbon
3 cl mørk vermouth
3 stænk Angosturabitter
1 cocktailbær

Røres med is i røreglas. Sies op i afkølet glas på fod. Garneres med et godt kirsebær (Luxardo Maraschino)

Margarita


Min foretrukne er Diffords (diffordsguide.com):

4,5 cl tequila
2,25 cl orangelikør (Triple Sec)
2,25 cl friskpresset limejuice
0,5 cl agave sirup

Shake alt i 10 sekunder med is, si over i afkølet margarita-glas og pynt med en skive lime.

"Cocktailtimen"s udgave (er lidt for sød for min smag):

4 cl tequila
2 cl Cointreau
1,5 cl lime, friskpresset
1 cl sukkersirup

Shake alt i 10 sekunder med is, si over i afkølet glas og pynt med en skive lime.

Blev tidligere serveret uden sukkersirup.

Mary Pickford


5 cl hvid rom
5 cl ananasjuice
0,5 cl Maraschinolikør
0,5-1 cl grenadine

("Cocktailtimens" opskrift siger 1 tsk grenadine og 1 tsk Maraschinolikør, men jeg syntes det er for lidt.)

Det hele shakes i 10 sekunder og sies op i et afkølet martini- eller cocktailglas.
Garneres evt med gode cocktailkirsebær (Maraschino) på pind.


Mint Julep


6 cl whisky
2 cl sukkersirup
7-8 blade mynte

Mynte og sukkersirup “muddles” / presses forsigtigt i bunden af en Mint Julep kop. Brug f.eks den anden ende af en træ-grydeske. Tilsæt bourbon og fyld trekvart op med knust is. Rær godt rundt og fyld op med mere is og pynt med mynte og sugerør.

Mojito


5 cl rom, lys
½ limefrugt
2 tsk sukker
3-4 stilke mynte
10 cl danskvand

3-4 både lime puttes i bunden af glasset med sukker, knust is og mynteblade. Knus forsigtigt med en muddler (eller bag-enden af en grydeske). Tilsæt rom, mere knust is og rør rundt. Fyld op med danskvand og knust is. Pynt med mynte og sugerør.

Monkey Gland


5 cl gin
5 cl appelsin, friskpresset
1 stk Absint
1 tsk sukkervand
1 tsk Grenadine

Shakes med is i 10 sekunder og sies op i et afkølet cocktailglas

Negroni


3 cl gin
3 cl mørk vermouth
3 cl Campari
Appelsin

Røres med is i 20-30 sekunder. Si op i et lavt glas over frisk is. Pynt med en halv appelsinskive eller appelsinskræl strøget over kanten af glasset.

Old Fashioned


6 cl bourbon
Appelsin
1 tsk sukker
3 stænk Angostura

Put sukker i et røreglas med et stykke appelsinskal. Dryp 2-3 stænk Angosturabitter over og brug en muddler (bagenden af en grydeske) til at røre til sukkeret er opløst. Tilsæt derefter bourbon og godt med is. Rør 20 sekunder og si ned i et lavt glas over en stor isterning. Vrid et stykke appelsinskal over glasset, stryg glassets kant og læg skallen i glasset.

Pegu Club


6 cl gin
2 cl appelsinlikør
2 cl lime
1 stænk Angostura

Shake det hele i 20 sekunder med is og si op i afkølet glas på stilk. Kan pyntes med appelsinbåd.

Queen's Jubilee Martini


3 cl gin
3 cl Kahlua
3 cl Noilly Prat
3 cl Dubonnet

Røres med is (ikke rystes) og sies op i et coupé-glas. Pytes med et oliven

Remember the Maine


5 cl amerikansk whisky
2 cl mørk vermouth
2 cl kirsebærlikør
1 tsk absint

Det hele shakes i 10 sekunder med is og sies op i et cocktailglas på fod.

SAS Polar


4 cl bourbon
4 cl Cherry Heering
2 cl friskpresset appelsin

Det hele shakes i 10 sekunder og sies op i afkølet cocktailglas på fod.

Sazerac


6 cl rye whisky
1,5 cl sukkersirup
lidt absint
3 stænk Peychards bitter
1 citron

Absinten hældes i det iskolde glas, svinges rundt og overskuddet hældes ud. Rye whisky (cognac kan også bruges), sukkersirup og bitter hældes i et røreglas fyldt med is, og der røres i 25-30 sekunder. Sies ned i absint-glasset og garneres med et stykke citronskal der vrides over og dumpes i.

Scofflaw


4 cl rye whisky
2 cl mørk vermouth
1,5 cl friskpresset citron
1,5 cl grenadine

Ryst med is i en shaker i 10 sekunder. Si op i afkølet martiniglas.

“Cocktailtimen”s opskrift siger 6cl rye whisky og 2cl af hver af de tre andre.

Sidecar


5 cl cognac
2 cl appelsinlikør
2 cl friskpresset citronsaft
lidt sukker

Glassets kant og yderside fugtes med citron og rulles i sukker (gerne glas på stilk). Cognac, appelsinlikør og friskpresset citronsaft hældes i en shaker. Fyldes med is og shakes i 10 sekunder. Sies op i glasset og pyntes med en citronskal.

Singapore Gin Sling


"Cocktailtimen"s opskrift:
4,5 cl gin
6 cl ananassaft
1,5 cl limesaft
1,5 cl Cherry Heering
0,75 cl DOM Benedectine
2-3 stænk Angosturabitter
1 tsk Grenadine
Danskvand

Alt undtagen danskvand shakes kraftigt med is i en stor shaker. Sies over i et højt glas over frisk is. Toppes med et skvæt danskvand.


IBA opskriften::
3 cl gin
12 cl ananassaft
1,5 cl limesaft
1,5 cl kirsebærlikør
0,75 cl DOM Benedectine
1 stænk Angosturabitter
1 cl Grenadine
0,75 cl Cointreau

Sorrentino Cocktail


3 cl Luxardo Limoncello likør
3 cl Cocchi Storico Vermouth di Torino
2,25 cl Campari
6 cl danskvand

Hældes i et Old-fashioned glas med is. Røres forsigtigt, og pyntes med en kvist timian.

Suffering Bastard


3 cl cognac
3 cl gin
1,5 cl Roses Lime Cordial
2 stænk Angostura
12 cl ginger ale

Mål alt undtagen sodavand op i en shaker. Fyld med is og shake til blandingen er kold. Si den op i et højt glas over is og tilsæt 12 cl ginger beer. Pynt evt med en limebåd eller en dusk mynte og server evt med et sugerør.

Tequila Sunrise


4 cl Tequila
9 cl appelsin, friskpresset
1 cl Grenadine

Fyld et højt glas med isterninger og hæld tequilaen og appelsinsaften deri. Bland lidt rundt. Hæld til sidst forsigtigt 1 cl grenadine ned i en bevægelse så det ryger lige til bunds og danner en solopgang.

Vieux Carré


3 cl cognac
3 cl rye whisky
3 cl rød vermouth
1,3 cl DOM Benedectine
1 stænk Angosturabitter
2 stænk Peychard’s Bitter
Ubehandlet appelsin eller citron.

Mål alt op i et røreglas. Fyld glasset med isterninger og rør i ca 20 sekunder. Si cocktailen op i et afkølet cocktailglas på fod. Vrid en appelsin- eller citronskal over og dump den ned i glasset.

White Russian


6 cl vodka
3 cl Kahlua
1,5 cl fløde
1,5 cl sødmælk

Mål alt op i en shaker. Fyld den med is og shake ganske kort, blot nogle få sekunder. Si cocktailen ned over frisk is i et lavt glas.
Alternativt kan alt blandes i et glas og røres let. Pynt evt med lidt frysetørret kaffe.


Sidst opdateret 2021