At mixe og smage cocktails er en fornøjelse jeg først har fået øjnene op for i vinteren og foråret 2021 under Coronaen.
Det startede med at vi fandt et eksemplar af Lademanns Drinks-leksikon på genbrugspladsen. Hvor det forøvrigt hører til, fandt jeg senere ud af. Men med interessen vakt, gav jeg Susanne et eksemplar af bogen "Cocktail-timen" skrevet af Karen Nielsen og Tore Leifer. En aldeles fremragende bog, jeg på det aller-varmeste kan anbefale! Herfra startede den egentlige rejse ind i cocktailenes vidunderlige univers.
Og hvad er forskellen på en drink og en cocktail?
Der er forskellige definitioner, men der er vist generel enighed
om at en drink består af to eller flere ingredienser, hvorimod en
cocktail består af tre eller flere ingredienser. Heraf er den ene
spiritus og resten er typisk noget surt og noget sødt, og måske noget
krydret.
Så en cocktail er også en drink, men en drink er ikke altid en cocktail...
En drink kan være en tarvelig drik af sodavand med alkohol, - glem det, og glem også de blandinger du drak i dine yngre dage. Find i stedet vejen ind i coctailenes univers, hvor man mixer langt større oplevelser, lige fra sarte raffinerede kompositioner i absolut balance til smagsmæssige eksplosioner af overdådinghed!.
Cocktails serveres næsten altid iskolde.
Hvad skal man bruge?
Gode råvarer er det allervigtigste. Friske citrusfrugter er vigtige,
så derfor skal man også have en citruspresse.
Isterninger har man brug for i rigelige mængder, så ryd en hylde i
fryseren.
En shaker. En cocktail skal ofte shakes, nogle gange hårdt, så is
og væske blandes godt. Når der rystes slås der småbitte stykker af
isen, som er med til at forstærke smagen af ingredienserne, siges
det, og i visse tilfælde skal der shakes så hårdt at man pisker indholdet
til skum.
Man kan bruge et stort syltetøjsglas med låg, eller man kan bruge
den billige shaker med låg, en såkaldt cobbler-shaker. Det sjoveste
er at købe en boston-shaker, der er et pint-glas og et tin-krus, der
passer ned over. Bruger man boston-shaker skal man også have en strainer,
der en en slags si, man sætter ned over tin-kruset, så man kan hælde
cocktailen ned i drinks-glasset uden at alle isterningerne følger
med. Og så må man finde nogle YouTube film der viser hvordan man får
glasset og kruset fra hinanden igen...
Glas. Allle glas kan jo bruges, men det ser nu bedst ud med pæne glas. Der er visse konventioner vedrørende hvilke cocktails der skal serveres i hvilke glas. Men man kan komme langt med to-tre forskellige slags: Et Martini-glas, det ikoniske, trekantede glas på stilk, og et par glas uden fod, et højt slankt og et lavt. Så har man noget at starte med.